Høstnytt fra Brilleland: Mørkesyn og alder

Høstnytt fra Brilleland: Mørkesyn og alder

Når du er 40 år vil du ha større problemer med å se en fotgjenger i mørket enn du ville som 20-åring. Hva skjer når du blir enda eldre?

– Alle vil se dårligere med alderen når det er mørkt. Har du i tillegg dårlig mørkesyn, vil du merke at du ser betydelig dårligere når du kjører bil på kvelden, forklarer Karin Lund, optiker og fagsjef i Brilleland.

Er du lite glad i å kjøre bil i mørket?

Da er du ikke alene. Når høstmørket senker seg, kan det være en ekstra prøvelse for synet vårt. Det blir ekstra tydelig når vi setter oss bak rattet.  Dårlig mørkesyn kan skyldes mangel på A-vitamin og øyesykdommer som for eksempel grå stær, men også at øyet rett og slett har blitt eldre.

– Etterhvert som vi blir eldre, blir linsen i øyet stadig mer gul. For at du skal se godt, trenger du derfor mer lys inn i øyet. Dette vil du merke spesielt godt når du kjører bil på kvelden.

Slik endrer synet seg når du blir eldre

Et klart tegn på at du har dårlig mørkesyn er at du ikke ser fotgjengere i veikanten før du er tett på dem, og at det blir vanskeligere å lese uten godt lys.

– Synet endrer seg med alderen. Øyet blir gradvis mindre følsomt for lys. Du kan også få dårligere skarpsyn, og kontrastsyn og mørkesyn vil reduseres, sier Karin, og forklarer at dette er noe som gradvis vil skje hos oss alle.

Også andre faktorer kan påvirke mørkesynet vårt. Om du opplever at du i større grad ser «stjerner» rundt lys, kan det skyldes uklarheter i øyelinsen.

– Med alderen kan du derfor oppleve at det «stråler» fra lysene til møtende biler. Dette skyldes at lyset spres når det passerer uklarhetene i øyelinsen, forklarer Karin.

Dårlig syn øker risikoen for ulykker i trafikken

En kvart million bilister forteller at de har opplevd farlige situasjoner som sjåfør på grunn av synet. Det forteller kommunikasjonssjef i NAF, Camilla Ryste.

– Likevel mener over 90 prosent av førerne at de ser godt nok. Å ta en ekstra sjekk av synet er en enkel, men viktig forsikring for å unngå farlige situasjoner og ulykker.

Både Camilla og Karin understreker viktigheten av å ta synstest med jevne mellomrom – særlig etter hvert som du blir eldre.

– Som 60-åring har du mistet halvparten av nattsynet du hadde som 20-åring. Da øker risikoen for ulykker, forteller Camilla.

Til Tradebrokers avtale med Brilleland  (krever innlogging)

Developed by Aplia and ECIT Capstone - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler - Personvernerklæring