Rådsmøte 2013

Årets rådsmøte ble arrangert hos Mondelez International AS på Rodeløkka i Oslo. Administrasjonen har lenge ønsket å få holde rådsmøtet i Freias gamle og ærverdige lokaliteter. I år passet det. Det ble en vellykket dag med 40 deltakere.

Tradisjonen tro krydret vi også i år rådsmøtet med relevant faglig innhold. Dette er alltid en utfordring, men tilbakemeldingene tyder på at vi lykkes brukbart nok en gang. Dagen ble innledet med at Country QA Manager Norway & Denmark i Mondelez, Ansgar Heim-Pedersen, tok oss med på en reise i et stykke norsk industrihistorie, fra den spede begynnelsen i noen skur på Rodeløkka i 1892, til dagens multinasjonale milliardbusiness. Freiahistorien er rikholdig, noe vi skulle få enda mer kunnskap om senere på dagen.

Leverandørutvikling er i vinden som aldri før og Ansgar overlot stafettpinnen til prosjektleder i nasjonalt og regionalt program for leverandørutvikling i NHO, Gørill Horrigmoe. Hennes utgangspunkt er innkjøp i det offentlige, men dette hadde relevans for alle. Kjernen i programmet er å involvere leverandørene til dialog i langt større grad. Målsettingen er å utvide utfallsrommet for anskaffelsen, mao. legge til rette for innovasjon som et resultat av god dialog med leverandørmarkedet. For medlemmer underlagt LOA/Forsyningsforskriften er det viktig å notere seg at dette i høyeste grad er forenlig med gjeldende regelverk og det å gjennomføre en profesjonell anskaffelse.

Vi har tidligere omtalt opprettelsen av prisen "Årets leverandør" og tildelingen av diplom med tilhørende hyllest til TESS under Tradebrokers årsmiddag tidligere i år. En betydelig omsetningsøkning på avtalen i 2012 var selve "kvalifikasjonskravet" for å bli nominert, og senere valgt som vinner. Det er ingen hemmelighet at veksten har vedvart inn i 2013, og hva var da mer naturlig enn å utfordre TESS til å fortelle litt om hemmeligheten bak suksessen? Ikke noe mente vi, og utfordret markedsdirektør i TESS, Frode Soot, til å fortelle om hvilke grep de har tatt for å oppnå de resultater leser direkte i den rapporterte omsetningen. Frode fortalte om integrerings- og endringsprosesser, økt fokus og ansettelsen av en dedikert KAM med navn Monica Borge.

Så...uten mat og drikke duger verken helter eller rådsmøtedeltakere! Lunsj ble inntatt i Mondelez' flotte kantine, omgitt av Munchbilder og andre kunstverk. Vi snakker smakfull føde for både kropp og sjel.

Med tennene godt plassert i dagens tiende (?) sjokoladebit, ble vi oppsøkt at Mondelez' eminente guider Inger-Johanne Bryde og Kjersti Johannessen. Nå skulle vi få en ytterligere innføring i et stykke norsk industrihistorie. Forsamlingen ble guidet til felles påkledning! I kledelige frakker og hårnett ble vi deltakere på en meget interessant rundtur. Reisen gjennom Freialand ga oss innblikk i kakaoens historie og posisjon i mellom-Amerika, via bønnenes ankomst til Europa i 1527, til den nyere historien med Freia her i Norge. Både "tursjokoladen" og "et lite stykke Norge" ble servert underveis.

Fra Freialand gikk ferden videre til fabrikken. Vår guide unnskyldte lavt aktivitetsnivå, men for oss så det ut som om vi ikke går tom for Kvikk Lunsj med det aller første. Noen kan ha fått en oppfatning av at sjokoladeproduksjonen har opphørt på Rodeløkka. Sannheten er den motsatte. Ok, produksjonen er mer spesialisert, men volumet er høyere enn noen gang. Tett på 20.000 tonn sjokolade forlater fabrikken på Rodeløkka hvert år.

Siste stopp på vår guidede tur var Freiasalen og Freiaparken. Freias grunnlegger, Johan Throne Holst, var opptatt av arbeidernes ve og vel, også på den åndelige arena. Mon tro om ikke arbeiderne ønsket seg mer i lønningsposen på den tiden, men ikke desto mindre er det et faktum at de jobbet i flotte omgivelser. I dag ser vi dette klarere og selvsagt er alt sammen fredet.

Siste post på programmet var selve rådsmøtet. Daglig leder Terje Fagervik og styrets nestleder Linda Rønneberg guidet forsamlingen gjennom det formelle. Siste agendapunkt var valg og vi er glade for å ønske et nytt trekløver velkommen i Tradebrokers styre. Trekløveret består av Mårten Skällenäs fra BackeGruppen, Ole Jakob Nes fra Veidekke og Rune Fleischer fra Kongsberg Gruppen. Samtidig vil vi benytte denne første anledningen til å takke Bjørn Martinsen fra Veidekke og Anders Fritz fra Orkla for verdifull innsats i Tradebrokers styre. (Vidar Wester trådte ut av styret høsten 2012.)

Presentasjonene fra møtets faglig del finner du her:

"Fra Freia til Mondelez – over 100 år med søte saker", ved Ansgar Heim-Pedersen, Country Quality Manager Norway and Denmark i Mondelez.

"Smartere innkjøp", ved Gørill Horrigmoe fra Nasjonalt program for leverandørutvikling (NHO).

"Hva gjorde vi for å bli «Årets leverandør» i Tradebroker?", ved Frode Soot, markedsdirektør i TESS.Developed by Aplia and ECIT Capstone - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler - Personvernerklæring