LOS Energy - Strømprisen raste i februar

Mildvær, mye vann i magasinene og høy produksjon av vindkraft gjorde at strømprisen falt kraftig i februar.

Engrosprisen for strøm i Sør-Norge endte på rekordlave 18,3 øre/kWh, Midt-Norge fikk en pris på 18,5 øre/kWh, mens Nord-Norge kunne skilte med lavest pris på 18,0 øre/kWh. Prisene for Midt- og Nord-Norge var ned 32 prosent fra januar, mens prisen i Sør-Norge falt med hele 37 prosent fra februar. 

Årets februarpris var omtrent halvparten av hva den har vært i februar de siste 15 årene. Vi må helt tilbake til 2002 for å finne lavere priser for årets andre måned. 

I motsetning til i januar, var det i februar ingen perioder med sprengkulde. Dermed holdt prisen seg historisk lav. Vannmagasinene på Sørlandet har en høy fyllingsgrad, noe som gir forventninger om vedvarende og lave priser fremover. 

Sol og lave temperaturer
Meteorologene varsler nå en periode med færre lavtrykk i Skandinavia. Det betyr mye sol, men også lavere temperaturer, spesielt på nattestid.

Dette setter fart i etterspørselen etter strøm til oppvarming. Dermed vil vi neppe se et ytterligere prisfall med det aller første. Markedet tror strømprisen i mars blir identisk med februar, men at prisen – som vanlig – faller ytterligere fram mot sommeren. Markedsprognosene tilsier at strømåret 2016 blir enda billigere enn det rekordbillige 2015.

Overraskelse fra Russland
Kraftprisene i Norden påvirkes av kraftprisene i resten av Europa, som igjen er påvirket av globale energipriser på kull, gass og olje. Februar bød på en historisk begivenhet i verdens energimarkeder da Russland inngikk en avtale med OPEC om å fryse oljeproduksjonen på dagens nivå. Avtalen gav imidlertid ingen respons i markedet, fordi aktørene i avtalen allerede har rekordhøy produksjon.

At Russland kan samarbeide med OPEC, er likevel noe banebrytende nytt i energimarkedene. Endringer i oljeprisen har erfaringsmessig også påvirket prisen for kull og gass, som igjen har stor innflytelse på kraftprisene. Om Putin kommer til å fortsette samarbeidet med OPEC for å få opp oljeprisen, gjenstår å se. Uansett er Russland etablert som en klam hånd over strømprisen vår.

Du finner et utvalg av bilder av Andreas Myhre i denne ressurslenken: http://nyhetsrom.losenergy.com/images/tag/andreas-myhre#filter-list-items

Developed by Aplia and ECIT Capstone - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler - Personvernerklæring