Statoil - Gjør bilen klar for mørket!

Som bilist bør du ta dine forholdsregler og gjøre både deg og bilen klar for mørket! Statoil gir deg sjekklisten - les videre.

Mørketiden har kommet i nord, og over hele landet blir døgnets lyse timer stadig færre før "solen snur" igjen. I mørket øker også ulykkesrisikoen på veiene. Er du bilist bør du derfor ta dine forholdsregler og gjøre både deg og bilen klar for mørket.

- Oppdagelses- og siktavstander er kortere i mørket, øyet oppfatter kontraster dårligere, og dersom det er tåke i tillegg er det fort gjort å feilvurdere avstand og fart til andre kjøretøyer. Ved blant annet å sørge for rene, isfrie ruter til enhver tid, og også huske å rengjøre innsiden med glassrens, kan man bidra til å redusere risikoen for ulykker, sier Anders Hagen. Han er ekspert på bilpleie i Statoil Fuel & Retail Norge.

Mørke veier og ulykkesstatistikk
En studie av ulykkesdata fra Norge, Sverige og Nederland som TØI står bak, viser at ulykkesrisikoen i mørke øker med 30 prosent i tettbygde strøk og med omtrent 50 prosent i spredtbygde strøk. Og i følge Statens vegvesens dybdeanalyser av dødsulykker i veitrafikken, skjedde 42 prosent av dødsulykkene i 2009 i mørket. Flere ulike årsaker medvirker til ulykken, deriblant dårlig sikt.

- Snøen lar vente på seg flere steder i landet, og vi er inne i årets mørkeste periode. Dersom myke trafikanter er flinke til å bruke refleks er det viktig at også bilistene tar sin del av ansvaret. Vi vet at selv om mange er flinke til å forberede seg på mørkere tider finnes det fortsatt et forbedringspotensial, sier Hagen.

- Tilbakemeldinger fra våre medarbeidere, som daglig er i kontakt med tusenvis av bilister på våre 500 bensinstasjoner i hele landet, er at mange ønsker tips om hva de selv kan gjøre for å kjøre litt mindre anspent nå som mørket dominerer størsteparten av døgnet, fortsetter han.

Her er Anders Hagens viktigste tips:

Rene/isfrie ruter

 • Sjekk vindusviskere, og sørg for at de fjerner alt vannet fra ruten. Rengjør dem eventuelt med papir og dersom det ikke virker kan det være på tide å bytte dem ut.
 • Ha alltid isskrape og en ekstra kanne spylevæske i bilen.
 • Husk å gjøre rent rutene også på innsiden med glassrens.
 • Jo renere rutene er, dess mindre dugger de. Flere mennesker i bilen gir også mer dugg. Reguler dette med riktig temperatur.

Lys

 • Sjekk at lampene alltid virker og at billyktene er korrekt justerte.
 • Sjekk om glasset foran er svært ripete. Det vil dermed redusere lyseffekten. Verkstedene skifter glasset for deg om det må byttes.
 • Sjekk at spylevesken også fungerer på frontlysene.

Se

 • Sjekk synet regelmessig hos en optiker. Cirka 80 prosent av informasjonen man får i trafikken kommer gjennom synet. Likevel kjører så mange som 1 av 2 bilister rundt med svekket syn, skal vi tro en svensk, fersk undersøkelse.
 • Svekket syn gir lengre reaksjonstid og dårligere oppmerksomhet i trafikken, og det blir også mer slitsomt å kjøre bil.

Bli sett

 • Hvis du må stoppe og ut av bilen i mørket, husk å ha refleksvest i bilen som du bruker, og sett ut varseltrekant.
 • Sett eventuelt på parklys om det er veldig mørkt.

Våte veier

 • Sørg for å ha rene dekk, de stopper raskere. Sjekk også riktig spordybde og dekktrykk.

For ytterligere informasjon, kontakt Statoil Fuel & Retail Norge:
Anders Hagen, telefon +47 920 91 435 eller e-post: anhage@statoilfuelretail.com

Developed by Aplia and ECIT Capstone - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler - Personvernerklæring