Lars Bugge
For tiende gang inviterte Tradebroker og de reiserelaterte leverandørene til seminar. Fra den spede begynnelsen på «bølgan blå» i 2008, har seminaret utviklet seg i form og innhold. De rosende ordene sitter løst hos deltakerne. Da er det synd at ikke flere representanter fra medlemsmassen tar turen.
Vi var ca. 60 mennesker samlet til seminar på Thon Hotel Vika Atrium, rett bak Aker Brygge. Det er ikke uten videre gitt at leverandører av samme produkt eller tjeneste ser det som hensiktsmessig å nærme seg felles kunder i samme forum. På Tradebrokers Reiseseminar skjer nettopp det, og er derfor en unik anledning til å treffe dem alle samlet. Dette er både tids- og kostnadseffektivt, hyggelig og lærerikt.
Tettpakket program
Det er krevende å sy sammen et attraktivt program. Alt tyder på at vi lykkes. At mange av bidragsyterne i år var svenske, tilskrives tilfeldigheter og det faktum at statsbudsjettet (!) ble sluppet samme dag.
Dagen startet med kulturjournalist Andreas Ekström som serverte noen tankekors skapt av den digitale revolusjonen. Anders hadde fokus på hvordan vi bør forholde oss som brukere i en digital tidsalder. Fasinasjonen over sosiale medier er så enorm at vi (eller alle andre!) helt frivillig deler alt fra helseopplysninger til politiske oppfatninger.
Fra Andreas til Anders. Anders Båth, daglig leder i eBuilder, overtok stafettpinnen. Sammen med sin kollega Torbjörn Brandvold snakket de om de indirekte kostnadene som er forbundet med en reise. Hvordan kan man identifisere disse «glemte kostnadene» og dermed være i posisjon for å oppnå betydelige besparelser – inntil 75 % ifølge dem.
Kollektivtransport er også en reise. Ruters satsing på fremtiden er langt fremme. Deres leder for mobilitetstjenester, Claes Kanold, har ambisjoner om å tilby kundene flere valgmuligheter, og det skal bli lettere å sette igjen bilen. Han hadde et meget spennende budskap om hvordan Ruter vil utvikle et sett med kvalitetsløsninger som blir attraktive for alle typer reisende.
Are you a Gamer?
Fra det ene høydepunktet til det andre. David Åberg var svært engasjerende i sin innsats for å vise hvordan vi kan gjøre bruk av de psykologiske effekter som «gamification» gir for å høyne motivasjonen, implementere nye måter å jobbe på, samt øke trivselen. Han synliggjorde hvorfor det er en god metode for f.eks. å øke lojaliteten til avtaleleverandører eller for å endre adferd på veien mot et uttalt mål.
Før lunsj var det naturlig å avslutte med å høre om hvordan hotell- og serveringsbransjen tar grep om matsvinnet. Erik Vold ga oss innsikt i prosjektet KuttMatsvinn2020, et unikt treårig samarbeidsprosjekt for alle som serverer mat. Målene er hårete og med god oversikt kan serveringsstedene med enkle tiltak ta grep om matsvinnet, noe som gir en positiv effekt på miljøet og reduserer kostnader.
Meeting the IKEA way...
Det har lenge vært et uttalt mål å få IKEA til å bidra. Nå lykkes vi. Torbjörn Erling, Global Meeting & Travel Manager hos IKEA, fortalte hvordan de hele tiden søker å ha en integrert tilnærming til utviklingen av Meeting & Travel. Vi fikk høre om hva de har gjort og hva de tenker om veien videre.
Årets andre miljøbidrag stod ZERO for. Rådgiver Cornelia Ebbesen fortalte hvordan de arbeider med å drive frem nullutslippsløsninger og forhindre investeringer i løsninger som gir utslipp.
Siste faglige post ble levert av Ryan Thomsen. Han fortalte hvordan reiseansvarlige kan inspirere resten av organisasjonen til å jobbe smartere og dermed spare både tid og penger. Hvorfor ikke gjøre alle småkjøp enklere, og samtidig oppnå kontroll og fornøyde leverandører?
Veien til Bocuse d'Or
Bocuse d'Or er det uoffisielle verdensmesterskapet for kokker. Det er fotball-VM for kokker, Champions League, ja for en kokk det største du kan vinne. Ørjan Johannessen klarte bragden i 2015. Vi fikk høre om veien frem til evig kokkelegendestatus.
Som avslutning på en vellykket seminardag hadde vi en times premiert adspredelse i Green Hat Challenge, før vi la vi ut på en kulinarisk reise. Nevnte Ørjan var også engasjert for å være «reiseleder». Det er ingen overdrivelse å si at Ørjan og teamet hans leverte verdensmestertakter.
Reiseseminar 2018?
Denne gang er spørsmålstegnet betimelig. Svaret var ganske sikkert «nei» i dagene etter seminaret, men man skal aldri si aldri. Antall deltakere er ikke tilfredsstillende, så grep må evt. tas dersom vi skal ønske velkommen også neste år.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |